Wat is een virtueel assistent?

Een virtueel assistent, afgekort VA, is iemand die online ondersteuning biedt aan ondernemers en bedrijven. Een VA is dus een zelfstandig ondernemer en werkt vanuit huis, een flexplek of op reis. Een virtueel assistent is expert op één of meerdere gebieden, jouw sparringpartner en sidekick.

 

Marijn Driesen - Virtueel Assistent

Wat doet een virtueel assistent allemaal?

Het aanbod van een VA verschilt per persoon. Zo richt de één zich op de financiën en belastingen van een bedrijf of ondernemer, de ander ondersteunt bij e-mail- en agendabeheer, klantcontact en klantenservice en weer een ander beheert de social media en website voor klanten. Zelf richt ik mij op Instagram. Ik ben van mening dat je als VA zijnde niet alles moet willen aanbieden. Niemand is namelijk overal goed in. Ik focus mij liever op de taken waar ik wel goed in ben en waar ik plezier in heb.

 

Hoe kies je een goede virtueel assistent?

Belangrijk bij het kiezen van een VA is dat je een goede klik hebt met elkaar. Als een ondernemer mij mailt om met mij samen te werken, dan plan ik altijd als eerste een gesprek in. Dit is meestal via Skype, maar mocht ik in Nederland zijn, dan kan het ook op locatie. Zo weet je direct wie je voor je hebt zitten. Tijdens het gesprek bespreken we wat de ondernemer zou willen uitbesteden en voor hoeveel uur per week of per maand. Ik stel dan altijd voor om een strippenkaart van 8 uur te kopen om mee te beginnen of voor een los uurtarief indien een ondernemer minder dan 8 uur wil afnemen. Zo kunnen we om te beginnen bekijken of het bevalt van beide kanten. Na 1 maand plannen we een evaluatiegesprek in. Na de eerste maand heb je wel een beeld van elkaars werkwijze en of je de samenwerking wilt voortzetten.

 

Virtueel assistent huren: tarieven

Wat kan je verwachten van de tarieven van een VA? Ik werk losse uurtarieven, Instagram pakketten en werk ik met strippenkaarten van 8, 12, 16 of 20 uur (of een strippenkaart op maat). Het voordeel van een strippenkaart is dat jij zelf kunt bepalen waar jij je ingekochte uren voor kunt inzetten en wanneer. Een strippenkaart is drie maanden geldig. Weet je van te voren dat je een drukke periode met jouw bedrijf tegemoet gaat, dan kan je daar op inspelen door een grote strippenkaart te kopen. Weet je dat er een rustige periode aankomt, maar wil je wel taken blijven uitbesteden aan mij, dan ga je voor een kleine strippenkaart.

 

virtueel assistent marijn

Wat zou je kunnen uitbesteden aan een VA?

Zoals ik hierboven al uitleg, kan je verschillende taken uitbesteden aan een virtueel assistent. Zo kan je jouw hele Instagram beheer aan mij uitbesteden zodat jij hier niet meer aan hoeft te denken. Want daar gaat toch veel tijd in zitten. Denk maar aan het zoeken naar de juiste foto bij een post, op welke tijden je het beste kunt posten en welke hashtags voor Instagram relevant zijn voor jouw bedrijf. Ook wil je eventueel een wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief versturen en tijd voor klein onderhoud aan je website heb je misschien ook niet. Dit zijn o.a. taken die een virtueel assistent van jou kan overnemen. Of misschien zoek je wel iemand die voor jou de administratie bijhoudt en zorgt dat jouw inbox niet overloopt. Ook voor deze taken schakel je een VA in.

 

Interesse om met mij samen te werken?

Zit jij er al een tijd over te denken om een VA in te schakelen om mee samen te werken? Neem dancontact met mij op of stuur een mail naar hallo@marijndriesen.nl Dan plannen we een gesprek in, bespreken we jouw wensen en bekijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Klantreviews