Werken in de vakantie: digitale detox of doorwerken?

Janneke Dijkhuis en Marijn Driesen op het werk tijdens vakantie

Werken in de vakantie: digitale detox of doorwerken?

De zomervakantie is weer in aantocht! Deze week kunnen we al heerlijk genieten van tropische temperaturen. Al hoewel, ik vind dat echt heerlijk, maar er zijn genoeg mensen die het liever een graad of 10 koeler hebben. Maar goed, vakantie dus. We pakken weer massaal de auto naar Frankrijk, Italië, Spanje of Duitsland. Of we nemen het vliegtuig en vieren de vakantie buiten Europa. Je kunt natuurlijk ook vakantie in eigen land vieren met deze hitte! Hoe dan ook, voor de ondernemers onder ons is de vakantie vaak toch wel ‘een dingetje’. Want ga je echt helemaal offline en ga je voor een digitale detox? Of blijf je wel bereikbaar voor klanten en check je op vaste momenten op de dag de mail?

Werken in de vakantie: ja of nee?

Dus wat wordt het: werken in de vakantie: ja of nee? Ik ken ondernemers die echt offline gaan en dat is ze goed recht natuurlijk! En eigenlijk ook helemaal geen slecht idee. Als ondernemer sta je toch altijd ‘aan’. Je wilt voor klanten beschikbaar blijven, je wilt zeker weten dat alles op rolletjes loopt en dat er niks raars gebeurt met jouw website, bestellingen en social media content. Andere ondernemers vinden het geen probleem om in de vakantie elke ochtend de mail bij te werken. Zo blijf je op de hoogte van wat er gebeurt binnen je bedrijf en heb je na de vakantie ook geen overvolle inbox. Maar ja, of je ook echt helemaal tot rust komt, dat is natuurlijk de vraag. Want wil je als ondernemer wel altijd bereikbaar zijn? Jouw klanten snappen ook wel dat je vakantie wilt en er even niet bent. Waarom vinden we dat dan toch zo moeilijk?

Is het tijd voor een digitale detox?

Ik merk bij mezelf dat ik wel echt toe ben aan vakantie. Woensdag 3 juli ga ik zes weken naar Zuid-Duitsland voor een house sit. Dan heb ik de tweede week van juli een week vrij gepland omdat mijn ouders met de auto langskomen. Nu ben ik al een tijd aan het dubben: neem ik die week echt vrij en gaat de laptop niet open? Durf ik dat aan? Klanten heb ik al gemaild dat ik minder goed bereikbaar ben, maar wel mijn mails check. Dat kan ook prima via mijn telefoon, hoef ik de laptop niet voor open te hebben. En het voordeel van het werk dat ik voor mijn klanten doe, is dat ik alle social media posts voor die week al kan inplannen. Dus ik hoef ook niet online te zijn eigenlijk. Ik zorg dat ik alle content ingepland heb, dat het allemaal klopt en het posten op Instagram, Facebook en LinkedIn gaat automatisch. Het enige dat ik nog wel moet doen is stories maken van de posts die ik voor mijn klanten inplan. Dat doe ik namelijk handmatig. Maar dat is het werk niet! Een echt digitale detox is mijn vakantie dus eigenlijk niet.

Werken in de vakantie: zorg dat jouw bedrijf doorloopt

Ga jij deze vakantie een aantal weken op reis? En wil jij ook dat alles ‘gewoon’ blijft doorlopen? Plan dan ook jouw social media posts in! Zo kan je in Facebook zelf al jouw Facebook posts inplannen, superhandig, heb je geen externe tool voor nodig. Voor de andere kanalen bestaan diverse tools die je hiervoor kunt gebruiken, zoals Preppr voor Instagram maar er zijn ook vele andere Instagram planners. Ook voor LinkedIn hoeft er geen probleem te zijn. Met Buffer of Hootsuite heb jij jouw posts zo een maand vooruit gepland en heb je er tijdens jouw vakantie geen omkijken meer naar. Wist je trouwens dat je jouw blogs in WordPress ook prima kunt inplannen? Dus als jij wekelijks een blog publiceert, dan kan je deze inplannen in WP en worden ze netjes gepubliceerd op de door jouw gekozen datum en tijd. Hetzelfde geldt voor jouw nieuwsbrieven in bijvoorbeeld MailChimp.

Met een gerust hard op vakantie: een VA is jouw helpende hand!

Vind je al dat vooruit werken en plannen een gedoe? Misschien kan een virtueel assistent je dan helpen bij je online support tijdens, maar ook na jouw vakantie. Dan kan jij in elk geval met een gerust hart op reis. Als VA ondersteun ik ondernemers bij hun social media, nieuwsbrieven en blogs. En niet alleen tijdens jouw vakantie, maar gewoon altijd. Hoe heerlijk is dat! Je kunt met mij sparren, nieuwe ideeën voorleggen, advies vragen, jouw e-mailmarketing uitbesteden you name it. Eigenlijk voelt het alsof je altijd op vakantie bent! Want door met mij samen te werken hou je meer tijd over voor leuke dingen en voor dingen waar jij de focus op wilt leggen. Dat geeft jou weer meer energie én meer focus! En ik word daar ook weer heel blij van, want het ondersteunen van andere ondernemers en zien hoe blij zij daarvan worden, dat geeft mij veel energie!

Wil jij ook met een gerust hart op vakantie? Plan dan voor jouw vertrek een gratis focusgesprek met mij in. Dan bekijken we samen waar jij hulp bij wilt en hoe ik jou daarbij kan helpen. Fijne vakantie!

Op de foto zijn Janneke Dijkhuis en ik aan het werk tijdens onze vakantie op het eiland Karimunjawa (Indonesië), september 2018.