Online zichtbaarheid: 5 tips om beter online zichtbaar te worden

Online zichtbaarheid: 5 tips om beter online zichtbaar te worden

UPDATE JULI 2023: ik bied geen social media diensten meer aan en dit blog wordt niet meer bijgewerkt. Informatie kan dus verouderd zijn en niet meer kloppen. Ik help je graag op weg bij diverse technische processen binnen je bedrijf of als online business manager. Neem contact op voor meer info.

Online zichtbaarheid, wat is dat nou precies? En waarom is dat zo belangrijk? Je wilt natuurlijk wel gevonden worden door potentieel nieuwe klanten! Je hebt vast en zeker een website waar jouw producten/diensten op staan, waar potentiële klanten kunnen lezen hoe jij hen kan helpen, welke oplossing jij biedt voor hun probleem. Daarnaast ben je waarschijnlijk ook actief op diverse social mediakanalen, heb je misschien wel een blog en verstuur je zo nu en dan een nieuwsbrief. Allemaal om jouw online zichtbaarheid te vergroten. En toch wil het maar niet lukken. Je hebt weinig nieuwe leads, er is weinig traffic naar jouw website en op social media wil het ook niet lukken. In dit artikel deel ik 5 tips waarmee je jouw online zichtbaarheid kunt vergroten.

Waarom is online zichtbaarheid zo belangrijk

Zoals ik hierboven al kort aanstip is jouw online zichtbaarheid belangrijk wil je nieuwe leads binnenhalen, jouw producten verkopen en laten zien wat jij te bieden hebt. Stel je voor dat jij een prachtig product of een onwijs toffe dienst hebt waarvan je weet dat mensen het fantastisch gaan vinden. Je steekt er heel veel tijd en energie in om het zo mooi en compleet mogelijk te maken. Iedereen wil jouw product of dienst kopen! Jouw website is live, de eerste social media posts zijn geplaatst. Nu gaat het gebeuren, laat die verkopen maar binnenkomen! Maar helaas, sales blijven uit en niemand bezoekt jouw website. Zo frustrerend! Ik geef je praktische tips waarmee jij aan de slag kunt om jouw online zichtbaarheid te verbeteren. Dit gaat niet van de een op de andere dag. Het heeft mij ook tijd gekost, dus heb geduld! Hier komen de tips, enjoy!

1. SEO – Word organisch gevonden in Google

Zorg ervoor dat jouw website is geoptimaliseerd voor zoekmachines zoals Google. SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands zoekmachine optimalisatie. Wanneer jouw website niet op SEO is ingestoken zal je niet online gevonden worden. Ga onderzoeken wat voor jouw product of dienst de belangrijkste zoekwoorden zijn en zorg dat de belangrijkste pagina’s op jouw website helemaal SEO proof zijn. Je kunt ervan uitgaan dat je in Google pas ‘meetelt’ wanneer je in de top 3 van de zoekresultaten staat. Wow, dacht ik toen ik dat hoorde! Hoe krijg je dat voor elkaar? Nou, o.a. door te zorgen dat er regelmatig activiteit is op jouw website door bijvoorbeeld te bloggen. SEO is niet heel ingewikkeld maar je moet er wel tijd voor vrijmaken en geduld hebben. Heb je die tijd niet? Misschien is een SEO-expert dan wat jij nodig hebt. Een SEO-expert kan jou helpen om op een organische manier meer traffic naar jouw website te genereren.

2. Social media – Laat jezelf zien!

Naast SEO is zichtbaar zijn op social media ook heel belangrijk. Ga niet zomaar starten met posten op Instagram zonder dat je een Instagram strategie hebt. Denk dus na wie jouw publiek is, op welke kanalen zijn zij actief, wat is hun pijn en hoe kan jij daarbij helpen? Nadat je een strategie hebt uitgezet ga je aan de hand daarvan content creëren. Stap in de schoenen van jouw klanten: waar liggen zij ’s nachts wakker van? Waar hebben zij stress van? Wat is hun pijn? Waar hebben zij behoefte aan? Post waardevolle content waar mensen echt wat aan hebben.

Geen schreeuwerige sales posts

Je wilt jouw publiek aan jouw binden en dat doe je niet door alleen maar schreeuwerige sales posts te maken. Ik vergelijk het altijd met winkelen. Wanneer ik een kledingwinkel binnenstap en er komt direct een verkoper naar me toe, dan ben ik heel snel weer weg! Ik wil eerst rustig rondkijken wat er zoal hangt in de winkel, of het naar mijn smaak is, of het bij mij past en of ik er budget voor heb. Dat is voor jouw publiek net zo. Zij zullen niet direct na 1 post wat bij jou kopen. Ze willen eerst rondkijken, verkennen, bekijken met wie ze te maken hebben, of jij bent wat zij zoeken en of het binnen hun budget ligt.

3. Bloggen – Laat jouw expert status zien

Door regelmatig te bloggen zorg je voor activiteit op jouw website en daar wordt Google blij van! Pak die pen (toetsenbord!) en ga aan de slag! Jij bent de expert op het gebied van jouw dienst en je weet alles van jouw product af. Daar kan je vast en zeker diverse blogs over schrijven. Ga voor jezelf onderzoeken welke blogonderwerpen interessant zijn voor jouw publiek. Kies ook een vast moment in de week of maand uit waarop jij jouw blog(s) gaat schrijven. Zit je in een goede flow? Dan kan je zo meerdere blogs schrijven en kan je een aantal weken of maanden vooruit. Voordat je begint met een blog bedenk je een onderwerp en onderzoek je of mensen daarop zoeken (zoekwoordonderzoek). Jouw blog kan nog zo interessant zijn, maar als jij jouw blog insteekt op een bepaald zoekwoord en mensen zoeken daar niet op, dan vindt en leest niemand het.

4. Nieuwsbrieven – Contact met bestaande en nieuwe klanten

Houd jij jouw klanten op de hoogte van nieuwtjes en tips met een nieuwsbrief? Heel goed! Zo houd je wekelijks of maandelijks contact met jouw volgers en ben je ook telkens on top of mind bij mensen. En in een nieuwsbrief kan je exclusieve content delen alleen beschikbaar voor jouw abonnees. Deel hier dus nog meer waardevolle content waardoor je laat zien dat jij echt om jouw volgers geeft en niet zomaar een nieuwsbrief stuurt ‘omdat het hoort’. Onderwerpen voor een nieuwsbrief kunnen zijn een blogpost, een nieuwe dienst, tips, leuk nieuws en interessante feiten omtrent de branche waar jij werkzaam in bent. Ook automations voor je weggever zijn een goede manier om online zichtbaar te zijn. Kijk bij mijn Online Support voor meer info.

5. Deel waardevolle content voor betere online zichtbaarheid

Ik denk dat dit het belangrijkste van allemaal is: deel waardevolle content! Zorg dat je mensen aan jou bindt en dat doe je niet door shit te delen of elke post over jou te laten gaan. Laat het over JOUW KLANTEN gaan. Zoek uit waar zij behoefte aan hebben, geef gratis tips en advies. Hierboven zeg ik dat posts niet alleen over jou moeten gaan, maar je mag echt wel jouw verhaal vertellen. Waarom doe je wat je wat doet, wat is de achterliggende gedachte, wat is jouw visie en missie. Dat is juist iets wat je wilt laten zien omdat dat hetgeen is waarom mensen met jou willen werken.

Bonus tip: Blijf jezelf en blijf in contact met jouw doelgroep

Blijf jezelf op social media en schrijf zoals je ook met je klanten zou praten. Toon oprechte interesse. Met name op social media, want het heet niet voor niets sociale media! Het is niet alleen maar zenden en niks geven. Dus reageer altijd op reacties die jij krijgt op posts, jouw blog en nieuwsbrief. Geef likes terug, reageer op hun berichten. En dan niet alleen maar een smiley of een duimpje omhoog, maar reageer met minimaal 1 zin. En verder, vertel jouw verhaal: waarom doe je wat je doet? Mensen kopen namelijk bij jou omdat jij een interessant verhaal te vertellen hebt, omdat ze JOU leuk vinden. Want ze kunnen het ook bij een ander kopen, maar ze kiezen jou omdat ze het jou gunnen!

Zie je door het digitale bos de bomen niet meer?

Dit zijn mijn tips! Is bloggen of een nieuwsbrief niks voor jou? Dan hoeft dat natuurlijk ook niet, maar zorg dan in elk geval dat jouw SEO op orde is en dat je zichtbaar bent op social media. Je kunt ook kijken of je misschien het bloggen kunt uitbesteden aan iemand.