Waarom moeten we zoveel van onszelf als ondernemer?

Waarom moeten we zoveel van onszelf als ondernemer?

“Je moet een online training hebben”

“Je moet 24/7 zichtbaar zijn op je socials”

“Je moet bloggen en vloggen”

“Je moet een Instagram cursus maken”

Ik word moe van dingen die ik ‘moet’ en merkte de afgelopen tijd dat ik daar erg onrustig van werd. Van wie moet dat? En waarom? Die laatste vraag weet ik wel. Een online training (waar ik nog wel mee bezig ben) is handig om extra inkomsten te hebben naast mijn klantwerk. Vaak zichtbaar zijn op sociale media is prettig om de connectie met je doelgroep warm te houden. Bloggen is goed voor je ranking in Google (moet je wel SEO op de juiste manier toepassen). Vloggen is hip en vinden Facebook en Instagram leuk. Een Instagram cursus is ook trendy en kan veel opleveren.

Ik deed het altijd al op mijn manier

Toch irriteert het me en ik denk terug aan de basisschool en middelbare school. Op de basisschool lag ik niet echt lekker in de groep. Voelde ik me het buitenbeentje. Ik was niet zoals de rest, geen meeloper en was wat stiller. Deed niet wat de anderen deden.

Op de middelbare school was ik een ‘alto’ (yeah 90’s!). Mij haren waren zwart of paars geverfd, kleding kocht ik bij de tweedehandswinkel, ik experimenteerde met softdrugs. Ook op deze school en op het mbo was ik het buitenbeentje (op het hbo trouwens niet volgens mij, al koos ik er als enige voor om een minor van 3 weken in Granada te doen terwijl bijna de hele klas naar Salamanca ging). Ik hou er dus niet van om te doen wat iedereen doet. Liever doe ik het op mijn eigen manier. De online training voor mensen die als VA willen starten daar ben ik enthousiast aan begonnen. Maar het begon te knagen. Wil ik wel een online training? Ja, dat wil ik, maar eigenlijk vind ik iemand 1-op-1 helpen leuker. Komt de training er dan helemaal niet? Jawel, maar in mijn eigen tijd, op mijn eigen manier. Het eruit persen komt de kwaliteit en mijn humeur niet ten goede. 😉

Groeien als Virtueel Assistent en als ondernemer

Hetzelfde geldt voor mijn bedrijf als VA. Al meer dan 4 jaar ben ik VA en ik had het gevoel dat ik vastzat, niet groeide. Dat is niet zo en ik heb mijn klantenbestand en mijn omzet als bewijs. Dit jaar raakte ik onrustig omdat ik voelde dat ik ‘moest’ (daar heb je dat nare woord weer) groeien als VA. Want zeg nu zelf, na 4 jaar is het toch tijd om een keer wat anders (erbij) te doen? Ondernemers strategisch helpen, meer naar een online business manager groeien, dat uitvoerende werk niet meer doen, dat is meer iets voor een VA die net start.

Al die gedachten zaten telkens in mijn hoofd, constant. Niet fijn kan ik je zeggen. Want als ik eerlijk ben, juist dat uitvoerende werk vind ik leuk. Dan zit ik in een flow, werk ik lekker en heb ik een voldaan gevoel aan het einde van de dag. Dan kan het toch helemaal niet fout zijn om niet per se te willen groeien naar een online business manager? Naast mijn uitvoerende taken denk ik mee met mijn klanten, geef ik advies of zeg ik wanneer iets beter kan. Daar kan de klant dan wat mee doen of niet. Dus heb ik geaccepteerd dat het voor mij dikke prima is dat ik na 4 jaar uitvoerend VA, nog steeds graag uitvoerend VA ben. Er is geen goed of fout en dit voelt voor mij goed. En als ik dan kijk naar mijn omzet/winst en naar het aantal uren dat ik werk in een week, dan ben ik dik tevreden.

Aan de slag met een coach voor ondernemers

Wel wil ik met een ondernemerscoach aan de slag om te kijken naar hoe ik mijn aanbod en verdienmodel beter kan neerzetten. Hoe de teksten op mijn website de klanten aantrekt waar ik mee wil werken (en gelukkig werk ik daar al mee!). Al jaren werk ik met strippenkaarten of een maandpakket en daar wil ik van af. Hoe het dan wel wordt zie ik nog niet voor me. Daar wil ik een ondernemerscoach voor in de armen nemen. Om dat goed neer te zetten op een manier die voor zowel de klant als voor mij past. Waarmee ik (deels) ophoud met uurtje factuurtje werken, maar kijk naar wat de waarde is die ik lever, wat het de klant oplevert qua vrije tijd, meer tijd om aan hun bedrijf te werken, meer zichtbaar te zijn. Wat is hun dat waard?

Gisteren had ik een oriëntatiegesprek met een ondernemerscoach en ik wacht op haar voorstel. Alleen al door met haar te praten, haar te vertellen waar ik tegenaan liep, haar visie er op te horen en hoe ze kan helpen, gaf me al veel energie en rust. En bedacht ik me hoe fijn het is om een coach te hebben die met je meekijkt, je adviseert, ondersteunt. Want net zoals dat de ondernemers waar ik mee werk niet alles alleen willen doen, wil ik dat ook niet.

Meer weten over mij als VA, wat ik doe, met wie ik werk en wil je zelf als VA aan de slag? Volg me op Instagram of stuur me een bericht! Ik beantwoord met liefde al je vragen.