Hoe beginnen als VA? Zo deed ik het!

Hoe beginnen als VA? Zo deed ik het!

Hoe beginnen als VA? Zo deed ik het! Precies 2 maanden geleden, op 1 juli, schreef ik mij in als Virtueel Assistent bij de Kamer van Koophandel in Enschede. Hoe dit tot stand is gekomen, waar ik aan heb gewerkt de laatste 2 maanden en wat gaat er nog gebeuren, dat lees je in mijn blog!

Hoe beginnen als VA: mei 2017 – Training Wonderlijk Werken

Het begon met een training van Steven en Diana van Wonderlijk Werken. Zij reizen zo’n 8 maanden per jaar de wereld over en waren van april t/m augustus in Enschede. Perfecte timing dus voor mij om bij hen een 4-daagse training te volgen. In die training, met nog drie andere ambitieuze vrouwen, dachten we na over hoe ons droomleven eruit zou zien. Waar we  precies ons geld mee wilden verdienen en hoe we dat wilden waarmaken. Ook kreeg ik een klein beetje inzicht in het bouwen van een website. Dat wilde ik ook graag! Direct na het eerste trainingsweekend legde ik mijn domeinnaam https://marijn2go.com (nu https://marijndriesen.nl) vast en ging ik aan de slag.

Mei 2017 – Virtueel Assistent Event in Eindhoven

Behalve deze training was ik eind mei ook bij een VA (Virtual Assistant) Event, georganiseerd door Patty Golsteijn. Daar leerde ik veel ins en outs over wat een Virtueel Assistent allemaal doet. Ik woonde presentaties over bloggen bij, volgde korte workshops over waar je op dient te letten bij het maken van een website, hoe je aan klanten kunt komen en hoe je een goed uurtarief kunt bepalen. Aan het einde van de dag hadden we speed dates met ondernemers op zoek naar een Virtueel Assistent. Heel leuk en leerzaam! Vriendin, oud-collega en wereldreizigster Janneke Dijkhuis was ook aanwezig bij dit event. Zij was degene die mij inspireerde om reizen en werken te combineren en wees mij op het beroep Virtueel Assistent.

Juni 2017 – Nomad Cruise geboekt!

Eind december 2016 had ik voor mijzelf besloten dat ik in 2017 weer op reis wilde (vorig jaar was ik 5 maanden in Zuidoost-Azië en begin dit jaar zat ik 9 weken in Engeland). Daarom was ik al aan het rondkijken welke landen ik graag wilde bezoeken. Via Janneke kwam ik terecht bij Nomad Cruise. Deze organisatie biedt een all inclusive programma aan voor o.a. online ondernemers, entrepreneurs en digital nomads (in spé). Nadat ik aanmeldformulier had ingevuld kreeg ik op 14 juni het blije bericht dat ik door de selectie was, ik mocht mee met de cruise! Dus daar ga ik dan, van 25 september t/m 8 oktober zit ik op een gigantisch cruiseschip met allemaal gelijkgestemden. Ik kan niet wachten! Veertien dagen lang op een groot schip met mijn eigen kamer. Tijdens de cruise zijn er presentaties en workshops van inspirerende ondernemers waar je aan kunt deelnemen. Verder gaat het vooral om netwerken en plezier hebben!

Juli 2017 – WordPress cursus, een eerste klant en Nomad City

Het maken van mijn website ging met vallen en opstaan. Van het kiezen van het (voor mij) verkeerde thema tot het gebrek aan diepgaande technische kennis. Gelukkig kon ik waar nodig een beroep doen op Steven van Wonderlijk Werken. Daarnaast volgde ik begin juli een 2-daagse WordPress training in Amsterdam bij Sjoerd van Heummen van WP-cursus. Hier leerde ik hoe ik zonder een betaald thema, dus helemaal blanco, een website kon bouwen. Mijn doel is uiteindelijk om me hier nog meer in te verdiepen en om ook te leren coderen!

Nadat ik mij op 1 juli had ingeschreven bij de KvK was mijn website nog niet af. Wel had ik vanaf half juli mijn eerste klant! Hanneke van Stigt Thans geeft loopbaanadvies, begeleidt ondernemers en helpt studenten bij hun studiekeuze. Echt ontzettend tof om met haar te werken!

Naast het feit dat ik in juni al de Nomad Cruise geboekt had, boekte ik in juli ook Nomad City. Dit is vergelijkbaar met de Nomad Cruise maar dan in Las Palmas op Gran Canaria. Het begint op 18 september en eindigt op 24 september met een farewell party voor de Nomad Cruisers. Tijdens deze week ga ik o.a. een prachtige wandeling maken in het binnenland van Gran Canaria en heb ik een Skate & Surf day! Verder zijn er dat laatste weekend, voordat de cruise vertrekt, diverse presentaties en workshops over locatie onafhankelijk werken.

Augustus 2017 – Fotoshoot, site online, PR Workshop en mijn laatste werkdag

Ook in augustus zat ik niet stil! Zo had ik eindelijk mijn website af, ging deze live en liet ik dat aan iedereen laten weten. Doodeng vond ik het. Hoe gaan mensen reageren, wat vinden ze er van, is de website wel duidelijk, ga zo maar door. Gelukkig kreeg ik alleen maar positieve reacties. Mijn oud-buurvrouw en oud-collega, Suzan Reuvers, heeft een ontzettende gave fotostudio in Oldenzaal, Suus’ Fotojsop. Met haar nam ik contact op om foto’s te laten maken. Ik wilde een grote foto voor op mijn homepage en een aantal portretfoto’s. Ik ben echt ontzettend blij met het resultaat want de foto’s zijn heel mooi geworden!Wat is een virtueel assistent

Nu mijn website af is, dien ik mezelf te promoten, moet ik mezelf laat zien op mijn verschillende social media kanalen. Dat is iets waar ik nog niet genoeg aandacht aan heb besteed. Heel fijn dus dat Suzanne van Duijn een PR workshop voor startende ondernemers organiseerde in Utrecht afgelopen woensdag. Samen met zeven andere vrouwelijke ondernemers hadden we van 14.00u-17.00u een presentatie van Suzanne. Zij gaf bruikbare  tips en adviezen en vertelde hoe zij zelf zorgde voor de publiciteit voor haar eigen bedrijf.

Mijn laatste werkdag op kantoor

En dan, na iets meer dan 3 maanden, had ik gisteren mijn laatste werkdag op kantoor! Vanaf nu kan ik mij volledig focussen op mijn bedrijf, klant(en) en het ontwikkelen van mijn eigen skills. Dit weekend zit ik heerlijk in Amsterdam in het appartement van een vriendin van mij. Zo heb ik alle tijd voor een plan van aanpak voor de komende maanden. Want dat zullen maanden worden van grote veranderingen, veel nieuwe dingen ontdekken en mensen leren kennen. Het wordt een geweldige reis, dat is iets wat zeker is!

Op 25 september, wanneer ik op de boot stap, zal ik t/m 8 oktober geen internet hebben. Voor die tijd kunnen jullie nog een blog van mij verwachten. Want vanaf 14 september zit ik dus 11 nachten op Gran Canaria en heb ik alleen maar fantastische dingen in het vooruitzicht. Wat ik op Gran Canaria allemaal heb ondernomen, hoe mijn leven als reizende VA eruit ziet zo ver en hoe ik dat tot nu vind, dat lezen jullie dan!

Wil je weten wat ik voor jouw kan betekenen? Ik bied Online Support en e-mailmarketing. Plan een gratis focusgesprek in om te horen wat ik voor jou kan betekenen.