Panama: koloniale gebouwen in Casco Viejo, jungle & strand op Bocas del Toro!

Casco Viejo, Panama

Panama: koloniale gebouwen in Casco Viejo, jungle & strand op Bocas del Toro!

Panama City – de oude wijk Casco Viejo

Nadat we op zondag 8 oktober afscheid nemen van elkaar, gaan er drie bussen met nomads naar Panama City, op ongeveer 1,5 uur rijden van Colon. Colon zelf is geen stad waar je graag wilt verblijven. Lees hier de blog van mijn cruise mattie Suzanne van Duijn over haar avontuur in Colon! De rest van de nomads gaat dus naar Casco Viejo, de oude wijk van Panama City. Hier zitten we verspreid over diverse hostels. Het is een leuk wijkje, klein en met kleurrijke gebouwen en gezellige restaurants en cafés.

Panama Casco Viejo

Vanaf de waterkant heb je een fantastisch uitzicht over de skyline van het centrum van Panama. De eerste avond wordt er door Selina Hostels een wandeltour door de wijk georganiseerd. Er wordt ons duidelijk gemaakt dat we in de avond beter niet voorbij Calle 12 moeten komen, want dat is niet veilig. Wij lopen er met de grote groep wel doorheen en dat trekt heel veel bekijks. Je ziet ook direct het verschil in huizen en gebouwen vanaf Calle 10. Voor Calle 10 ziet het er allemaal goed verzorgd uit maar vanaf Calle 10 begint het al echt vervallen te raken. In Casco Viejo heb ik vier nachten geboekt maar uiteindelijk verblijf ik er 2 nachten. De stad doet me niet veel en ik wil graag weg. Samen met een groep andere cruisers heb ik daarom op de eilandengroep Bocas del Toro een Airbnb gehuurd. Drie van ons pakken het vliegtuig, de andere drie (waaronder ik) gaan met de nachtbus!

Eilandengroep Bocas del Toro

Na een rit van bijna 12 uur (!) komen Stephanie (uit Frankrijk), Britt en ik aan in Almirante. De gateway naar Bocas del Toro. Hup die boot op en na ongeveer een klein half uur komen we aan op het hoofdeiland, Isla Colón in de haven van Bocas Town. Andere eilanden niet ver van Isla Colón zijn Isla Bastimentos, Isla Solarte en Isla Caranero.

Onze Airbnb bevindt zich op Isla Colón, helaas niet aan het strand. Andere cruisers gaan naar Selina Red Frog op Bastimentos en naar Bambuda Lodge op Isla Solarte. Deze eilanden zijn qua natuur wel veel mooier maar Isla Colón heeft weer meer restaurants en bars. Het is maar net wat je zoekt. Onze Airbnb is ongeveer 10 minuten lopen vanaf het centrum. Wij als groep van 6 hebben het bovenste deel van de appartementen gekregen. Dat houdt in 4 slaapkamers met allemaal een single bed, double bed en eigen badkamer. De keuken delen we als groep. Op de grote veranda hangen hangmatten, staan tafels en stoelen en banken. Heel gezellig en huiselijk! De twee weken na de cruise is dit mijn thuis en werkplek. De wifi is niet altijd heel best en dat brengt zo nu en dan wat frustraties met zich mee. De meeste mensen die aan het werk zijn doen dat vanaf La Buga, een restaurant/duik/surf school in het centrum en aan het water.

Reizend virtueel assistentOndanks dat de wifi het hier ook niet altijd heel goed doet (niet zo gek wanneer 10 nomads aan het werk zijn daar) is het er wel altijd heel gezellig! Ik kies er meestal voor om de hele dag op de veranda van onze airbnb te werken omdat ik me in La Buga niet goed kan concentreren.

Adios Bocas, bienvenidos Puerto Viejo!

Na 1 week Bocas del Toro weet ik dat ik niet langer dan 2 weken wil blijven. Lastig uit te leggen wat het precies is. De airbnb en mijn flatmates zijn helemaal top, maar het eiland zelf is niet wat ik er van verwacht had. Daarnaast ben ik sowieso nogal een onrustig persoon, dus ik vind dat het tijd is om naar een volgende plek te gaan. Bocas del Toro ligt maar op een paar uur afstand van de grens met Costa Rica en een groep cruisers is mij al voorgegaan naar het surfdorpje Puerto Viejo, in Costa Rica dus. Britt besluit ook mee te gaan en dus gaan we op weg naar Costa Rica! Lees hierover meer in mijn Costa Rica blog.