Starten als virtueel assistent: kies je voor een specialisatie of voor All Round VA

Starten als virtueel assistent: kies je voor een specialisatie of voor All Round VA

Toen ik had besloten te starten als virtueel assistent had ik niet gelijk een idee van wat ik dan wilde aanbieden. Waar ik mijn klanten mee wilde helpen. Wel kwam er snel social media uitrollen. De eerste periode als VA had ik één klant en voor haar schreef ik haar social media posts, plande ik alles in en maakte ik visuals in Canva. De twee samenwerking die daarna volgende hadden naast social media ook nog andere taken die ze aan mij wilden uitbesteden. Zo kwam ik in aanraking met verschillende taken.

Specialisatie kiezen of all round VA?

Hoe meer klanten ik kreeg, hoe verschillende mijn taken werden. Naast social media hielp ik klanten ook met hun nieuwsbrieven, hun blogs, kleine aanpassingen op de website en voor klant deed ik diverse backoffice taken. Heel afwisselende taken dus en dat maakte het ontzettend leuk. Ook de klanten waar ik mee samenwerkte (en nog steeds mee werk!) waren heel afwisselend. Toch kreeg ik van diverse kanten te horen, zowel online als offline dat het beter was om een specialisatie te kiezen. Blijkbaar misten ondernemers VA’s die zich écht hadden gespecialiseerd op een bepaald iets. Pinterest bijvoorbeeld, of Trello, of webdesign of wat dan ook. Ik voelde dat ik ook moest kiezen voor ‘iets’. Dat ‘iets’ werd Instagram.

Als virtueel assistent expert worden op een bepaald gebied

Het werd dus Instagram. Ik beet me helemaal vast in dit platform. Volgde hier en daar trainingen, las blogs, keek YouTube filmpjes, was zelf ook constant zichtbaar op dit kanaal. En dat wierp wel zijn vruchten af, want er kwamen klanten binnen via Instagram. Hoe tof! Wanneer jij je als virtueel assistent helemaal vastbijt op een bepaald gebied, sta je uiteindelijk ook zo bekend in de online wereld. Zo weet ik wie ik kan aanbevelen wanneer iemand klantsupport wil, wanneer alles van Trello wil weten of een online leeromgeving wil laten bouwen. Dat is ideaal natuurlijk. Ondernemers weten precies wat ze aan jou hebben, waarvoor ze bij jou terecht kunnen en waarvoor niet.

Ik ben een ‘mulitpotential’!

Toch begon het te knagen. Wat ik in het begin heel tof vond, alleen maar bezig zijn met Instagram, begon me op den duur te vervelen. En ondernemers die met mij wilden samenwerken, wilden vaak veel meer dan alleen maar Instagram aan mij uitbesteden. Ik vond het moeilijk om dan nee te zeggen, maar merkte ook dat ik die andere taken toch ook heel erg leuk vond om te doen. Nu ik er over nadenk is dit wel een rode draad in mijn leven. Ik vond (en vind) altijd heel veel dingen leuk om te doen, maar werd nergens ‘expert’ in. Is dat erg? Dat vond ik wel altijd, maar nu niet meer. Er is niets mis met meerdere dingen leuk vinden, niet kiezen voor een specialisatie en een allround virtueel assistent worden. Het voordeel is namelijk dat ik van veel tools wat van af weet. Van sommige zelfs heel veel. Op deze manier kan ik mijn klanten op veel vlakken ondersteuning bieden.

Ga jij starten als virtueel assistent?

Wanneer je wilt starten als virtueel assistent kan het nogal overweldigend zijn. Wat gaat je aanbod worden? Er is zoveel mogelijk! Mijn advies: kijk naar welke vaardigheden jij nu al hebt, kijk naar wat je echt heel leuk vindt om te doen en kijk ook enigszins naar wat de klant wil. Sinds corona schieten de VA’s als paddenstoelen de grond uit, maar er is echt voldoende werk voor iedereen! Je start als virtueel assistent omdat je voor jezelf wilt beginnen, je niet meer voor een werkgever wil werken. Je mag dus ook doen wat jij écht heel leuk vindt. Beschik je nog niet over de juiste kennis en vaardigheden? Alles is te leren d.m.v. van trainingen. En misschien dat je in het begin ook taken doet die je minder leuk vindt. Dat had ik ook. Maar er moet, vooral in het begin, ook geld worden verdiend.

Gun jezelf de tijd, er is geen goed of fout

Geef jezelf in elk geval de tijd om uit te zoeken hoe het werkt, wat je leuk vindt en wat niet. En het is niet erg wanneer je een aantal keren veranderd van specialisme of andere taken. Dat heb ik ook gedaan. Dat is het leuke aan ondernemen dat je die vrijheid hebt om zelf te kiezen.

Wil je meer weten over het starten als virtueel assistent en wat daar allemaal bij komt kijken? Ik ben bezig met het ontwikkelen van een videotraining voor mensen die als virtueel assistent willen starten. Stuur een mail naar hallo@marijndriesen.nl indien je op de hoogte wil worden gehouden van deze training.