Gastblog van Malou Koopmans: Wat je écht moet doen in Nicaragua!

Gastblog van Malou Koopmans: Wat je écht moet doen in Nicaragua!

Ik, Malou, heb de eer om wat leuks te schrijven over Nicaragua. Altijd leuk om terug te blikken op een gave reis!

Marijn en ik zijn bevriend sinds onze toersime studie aan de NHTV in Breda en gaan regelmatig samen op reis; van onze verjaardagen vieren op Skiathos tot een mooie reis in Indonesië. Omdat Marijn werken en reizen combineert, is het redelijk makkelijk om samen weer wat te plannen. Dit keer werd het Nicaragua! Een land wat bij mij al een tijdje op m’n (never ending) lijstje stond en waar Marijn voor wat langere tijd zou zitten om te werken; ideaal dus!

Ik hou van lijstjes, jullie ook? Vandaar dus dé 10 dingen die je in ieder geval moet doen in Nicaragua!

1. Gallo pinto eten!

En ja, ook als het op een gegeven moment je neusgaten uitkomt. Overal waar je kijkt vind je gallo pinto, oftewel rijst met bonen. Je kunt er dus eigenlijk ook helemaal niet omheen en je kunt het op elk moment van de dag bestellen. Ik ben nooit zo van de warme hap bij m’n ontbijt maar ik moet zeggen dat de gallo pinto er goed in ging! Zelfs als je denkt dat je het echt niet meer wilt, bestel je het de volgende dag weer. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb. 😉

2. De Telica vulkaan beklimmen

Dit is echt één van de tofste dingen die wij gedaan hebben tijdens de reis. Vanuit León kun je veel tourtjes boeken, waaronder deze. Wij hebben gekozen voor de full day tour en dat is echt een aanrader!

Je start in de ochtend, , maar ziet ook de zonsondergang. Onderweg kun je genieten van de mooiste uitzichten en hoe gaaf is het als je dan uiteindelijk bij de krater staat! Pittige dag, pittiger dan ik had verwacht maar écht de moeite waard. Trek wel goede schoenen aan want op de terugweg ga je in het donker over losliggende stenen. Verder raad ik je aan deze tour bij Quetzaltrekkers te boeken.

3. Pak als het even kan wat lokale feestdagen en feestjes mee

Heel toevallig is dit ons gelukt. We wisten het niet van tevoren maar we bleken in León te zijn tijdens tijdens La Purisima, de onbevlekte ontvangenis van Maria; optochten van poppen en veel muziek. De dag erna vielen we wederom met onze neus is de boter tijden El Hipico. Een optocht met cowboys en paarden (en veel drank). We stonden beide dagen echt tussen de locals en de sfeer was goed! Zo tof om mee te maken!

4. Beklim het dak van de witte kathedraal in León

Erg leuk om te doen. Supergave uitzichten vanaf het dak. Let wel even op de openingstijden en houd er rekening mee dat je boven je schoenen/slippers moet uittrekken.

5. Ga eten bij Dale Pues in San Juan del Sur

Dale Pues is een erg gezellig restaurantje met vistaco’s to die for! En neem er vooral ook een heerlijke cocktail bij. Je kunt zowel beneden als boven zitten, maar boven heeft zeker de voorkeur!

6. Breng een aantal dagen door op Little Corn Island

Eerlijk is eerlijk, onze dagen op dit eilandje zijn letterlijk en figuurlijk in het water gevallen, maar met een stralend zonnetje, kan ik me het bounty gevoel wel voorstellen. Bereid je wel voor op de boot (panga). Dit kan nogal een heftig tochtje zijn. Las Palmeras is een aanrader om te slapen. Erg fijne locatie midden tussen de locals, aan zee en lekker kleurrijk.

7. Boek een sustainable tour bij Matagalpa Tours

Matagalpa zat ook in onze planning en daar hebben we geen spijt van gehad. We hebben echt een supergave tour geboekt bij Matagalpa Tours. Deze tour agency is opgezet door een Nederlander en biedt verschillende sustainable tours aan waarbij de lokale bevolking wordt ondersteund. Wij zijn naar een finca geweest welke onderdeel was van een community. Eén van de dochters van de finca eigenaren nam ons mee op sleeptouw en leerde ons van alles over de koffieproductie. We hebben ook nog verschillende luiaards gespot. Aan het eind van de rondleiding hebben bij de familie geluncht en heel gezellig gekletst met de gids, chauffeur, dochter van de familie en de 2 andere Nederlanders die mee waren. Echt heel leuk om zo een kijkje te nemen bij een lokale familie. Daarna zijn we gaan hiken naar watervallen. Zeker de moeite waard deze tour!

8. Leer een beetje Spaans!

Dit is eigenlijk meer een tip vóór vertrek maar het is heel handig als je een paar woordjes Spaans spreekt/leert. Het maakt het reizen echt een stuk makkelijker en het is ook leuk als je met de lokale bevolking contact kunt leggen. Lang niet iedereen spreekt Engels namelijk. Daarnaast waardeert de locale bevolking het echt heel erg wanneer je in elk geval je best doet om een paar woorden Spaans met ze te wisselen.

9. Reis door Nicaragua met de lokale chickenbussen

Echt een fantastische ervaring! Op de meeste routes kun je kiezen tussen de chickenbus en een minibus. Hartstikke leuk om voor de chickenbus te kiezen. Je bent vaak één van de weinige of zelfs de enige toerist. Houd er wel rekening mee dat je veel langer onderweg bent dan in een minibus.

10. Doe een fotorondje in Granada en León

Beide zulke fotogenieke stadjes dat je foto’s blijft maken. Zo kleurrijk en ook het straatleven is leuk om vast te leggen. Struin gewoon wat rond zonder echt een doel te hebben.

Zo kom je op de fijnste plekjes en maak je de mooiste foto’s! Wil je meer foto’s van mij zien dan hier in de blog staan en heb jij een Instagram account? Zoek daar dan naar malou.travels en bekijk hier mijn andere Nicaragua foto’s!

Zijn jullie enthousiast geworden? Ja? Mooi zo!

Ik vond Nicaragua echt een geweldige bestemming; veilig om rond te reizen, erg vriendelijke bevolking en zoveel leuke dingen te zien en te doen! De meeste mensen kiezen ervoor om Nicaragua te combineren met Panama en/of Costa Rica, maar zowel Marijn als ik vonden dat Nicaragua genoeg te bieden had om hier 3 weken rond te reizen.