5x wat vrijheid binnen mijn onderneming voor mij betekent

Uitzicht op zee op het eiland Karimunjawa, Indonesië

5x wat vrijheid binnen mijn onderneming voor mij betekent

De vraag die ik mezelf regelmatig stel is of ik nog voldoende vrijheid ervaar binnen mijn leven en onderneming. Want meer vrijheid, dat is een van de redenen waarom ik, net als vele ondernemers, ben begonnen met ondernemen. Omdat ik meer vrijheid wilde, op alle vlakken in mijn leven.

1. Vrijheid om te bepalen waar ik werk

Sinds ik me op 1 juli 2017 inschreef bij de KvK heb ik vanuit diverse landen gewerkt. Dit was namelijk een van de redenen waarom ik voor mezelf begonnen ben. Ik wilde niet meer van 9 tot 5 op een kantoor zitten, maar zelf kunnen bepalen of ik vanuit huis werk in Nederland of vanuit een coliving in Nicaragua. Zo werkte ik vanuit Spanje, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en Indonesië. Ik bleef zelfs 8,5 maanden weg vanaf september 2017, kwam eind mei 2018 terug en vertrok weer begin september 2018. Want als ik de keus had, zou ik altijd voor warme temperaturen kiezen. Op dit moment zit ik sinds eind november 2018 in Nederland en ook dat is vrijheid. De komende maanden blijf ik ook in Europa. Zo vertrek ik op 12 april naar Düsseldorf waar ik twee weken op een kat mag passen en ga ik op 3 juli voor zes weken naar Neu-Ulm, in het zuiden van Duitsland, waar ik ook op 2 katten ga passen. Tussendoor heb ik house sits in o.a. Alphen aan den Rijn en Amsterdam. Die vrijheid is zo heerlijk!

2. Vrijheid om te bepalen wanneer ik werk

Ik kies ervoor om altijd voor 07.00u op te staan. Vaak zit ik dan wel tot 17.00u achter mijn laptop, maar op den duur is het plan om vaker in de middag te stoppen en vrij te zijn. Voor mijn klanten maakt het niet uit wanneer ik werk, ik heb nauwelijks deadlines namelijk. Heb ik overdag een afspraak ergens of moet ik ergens naar toe? Dan werk ik in de avond door of ik pak de zaterdag of de zondag om te werken. Die vrijheid vind ik echt zo fijn. Zo treinde ik op vrijdag 15 maart van Oldenzaal naar Haarlem. Deur tot deur duurt die reis 3,5 uur. Na aankomst in de nieuwe house sit wil ik me installeren, backpack uitpakken, werkplek in orde maken en van werken komt het dan niet meer. Dan vind ik het dus ontzettend prettig dat ik dan ook die dag vrij neem en zaterdag mijn taken oppak die ik anders vrijdag zou hebben gedaan.

3. Vrijheid om te bepalen waar ik aan werk

Toen ik net begon, vond ik het lastig om te kiezen wat ik wilde betekenen voor mijn klanten. Waar ik hen mee wilde helpen. Zo bood ik social media beheer, websites maken, nieuwsbrieven en blogs aan. Met blogs en websites maken ben ik op een gegeven moment gestopt om me te richten op Instagram. Na een tijdje merkte ik toch dat ik de afwisseling nodig heb van diverse online marketing taken (online support) én dat klanten ook meer hulp zoeken dan bij alleen  e-mailmarketing. Vaak zie je dat een virtueel assistent de combinatie aanbiedt van diverse taken, maar er zijn ook VA’s die zich uitsluitend op één onderwerp of taak richten. Sluit je dan sommige ondernemers buiten die wel al deze taken willen uitbesteden? Ja, dat denk ik wel, maar op deze manier is het wel echt helder waar ondernemers bij mij voor terecht kunnen en waarvoor niet.

4. Vrijheid om te bepalen met wie ik werk

Ik werk alleen maar met klanten die mij ook echt aanspreken en waar ik een klik mee heb. Wanneer ik dat gevoel niet heb of wanneer ik denk dat iemand anders ze beter kan helpen, dan geef ik dat ook eerlijk aan. Vaak geef ik ze dan een naam van iemand anders door zodat ik ze toch nog een beetje kan helpen. Dat lijkt natuurlijk heel geweldig, zelf bepalen met wie ik werk en dat is het ook, maar eerlijk is eerlijk, er moet ook geld worden verdiend. Er zitten ook heus eens klussen tussen waar ik minder affiniteit mee heb maar dat is ook oké. Het belangrijkste voor mij is dat ik informeel met mijn klanten om kan gaan. Ik heb interesse in ze, vind het leuk wanneer ik lees dat een training die ze geven vol zit of wanneer er leuke reacties komen op een post die ik heb gemaakt. Ook vind ik het fijn wanneer ze interesse in mijn manier van leven tonen.

5. Vrijheid om te bepalen hoe ik werk

Werk je in loondienst? Dan is er vaak een bepaalde manier van werken binnen je team of afdeling. Waar liever niet van kan worden afgeweken omdat anders collega’s dingen niet meer snappen of niet meer kunnen terugvinden. Dat heb ik allemaal niet! Geen collega’s die me dingen tussendoor vragen, geen manager die wil dat ik om 09.00u begin en het liefst tot na 17.30u ga en die beslist dat ik een half uur pauze heb. Ik zit meestal om 07.00u in de ochtend al achter mijn laptop tot een uur of 17.00u. Dit zijn niet allemaal declarabele uren, tussendoor doe ik ook andere dingen en dat maakt niet uit. Of ik nu voor mijn klanten om 07.00u content creëer en inplan, om 12.30u of om 21.00u, dat maakt ze niet uit, zolang het maar gedaan wordt. Die vrijheid, daar kan ik echt niet meer zonder!

De voor- en nadelen van een eigen bedrijf

Dit zijn de 5 dingen die echt vrijheid voor mij betekenen. Ze betekenen ook dat ik geen vast salaris op mijn rekening gestort krijg maandelijks, dat ik niet doorbetaald krijg wanneer ik ziek ben of wanneer ik een dag vrij neem. Maar dat weegt voor mij echt niet op tegenover alle voordelen die een eigen bedrijf met zich meebrengt. Tot nu toe is het een reis geweest met vallen en op staan en waarschijnlijk zal dat nooit ophouden. Ondernemen is constant nieuwe dingen leren, fouten maken en voor mij nu nog, leven in financiële onzekerheid. Maar ik geloof er echt in dat dit helemaal goed gaat komen. Ik ben nog maar een startende ondernemer die nu iets langer dan 1,5 jaar bezig is. Als je me in de zomer van 2017 had gezegd dat ik 8/9 klanten zou hebben, echt locatie-onafhankelijk zou wonen en werken en zoveel leuke en inspirerende mensen had ontmoet, had ik je niet geloofd.

Dus voor iedereen die erover denkt om voor zichzelf te beginnen of die net een paar maanden bezig is: het komt goed! Geef het tijd, leer van mensen die al verder zijn dan jij en vooral: GENIET VAN DE VRIJHEID!