Wonen en werken in een coliving/coworking in Nicaragua

Zonsondergang San Juan del Sur in Nicaragua

Wonen en werken in een coliving/coworking in Nicaragua

In mijn vorige blog kon je lezen dat ik in Costa Rica zat. Deze blog gaat over Nicaragua en de coliving/coworking waar ik 5 weken heb gewoond en gewerkt.

Op 4 november land ik, samen met Britt, op Managua airport. We hebben een week geboekt in NomadLife, een coliving/coworking in San Juan Del Sur, in het zuiden van Nicaragua. Maanden geleden las ik hier al over op Facebook, het staat zelfs in mijn top 10 lijstje van dingen die ik in 2017 wilde doen! Uiteindelijk blijf ik dan ook niet 1 week maar 5 weken!

Wat is een Coworking?

Een coworking is een plek waar digital nomads, studenten, online ondernemers, freelancers etc. kunnen werken. Je kan er vanuit gaan dat je hier snel internet hebt, bureaus en goede stoelen. Het is een kantoor voor freelancers zonder vaste werkplek, dus bijvoorbeeld ook voor locals. De meeste coworkings hebben diverse plans waar je uit kunt kiezen. Zo kan je bij NomadLife een dagpas, weekpas of maandpas kopen, waarbij de maandpas in totaal goedkoper is dan de dagpas. Met zo’n pas kan je dan elke dag gebruik maken van de faciliteiten van NomadLife. Dit is bij de meeste coworkings zo. Voordat je een plan kiest, mag je eerst gratis een dag proberen. Zo weet je of de locatie je bevalt, de werkplek, of het internet snel genoeg is etc. Op dit moment schrijf ik deze blog vanuit een co-working in Playa del Carmen, Mexico. Zaterdag 30 december heb ik hier een dag ‘proef’ gewerkt en dat beviel me wel.

Wat is een Coliving?

Coliving NicaraguaEen coliving is een beetje hetzelfde als een coworking, alleen woon je dan in een huis met andere digital nomads, freelancers of online ondernemers. Het hoeft niet te betekenen dat een coliving ook direct een coworking is. Uiteraard kan je er vanuit gaan dat een coliving snel internet heeft en zou je ook vanaf hier kunnen werken. Maar het is geen kantoor en je kunt er vaak niet printen, scannen en heeft het geen bureaus met bureaustoelen. Ik zou willen dat er meer colivings waren. Nu slaap ik meestal in hostels en daar ontmoet je vaak toch alleen backpackers en toeristen en weinig mensen die begrijpen dat je niet elke avond tot in de late uurtjes op stap gaat. Die begrijpen niet dat je vroeg opstaat omdat je ‘gewoon’ moet werken die dag.

De combinatie Coliving/Coworking

NomadLife, een coliving in Nicaragua is een combinatie. Hier kan je ‘wonen’ en werken, ideaal! Het pand waar het in is gevestigd is voorheen een Bed & Breakfast geweest en bestaat uit meerdere gebouwen met luxe en minder luxe kamers. Zo heb je privé-kamers, kamers met 4 single bedden inclusief warme douche en kamers met stapelbedden en een badkamer met koude douche. In die laatste kamer heb ik 5 weken geslapen. De eerste nachten deelde ik de kamer met 5 anderen, daarna ben ik naar een female-dorm overstapt waar ik de kamer deel met 2 andere meiden. De badkamer delen we met de 3 mannen die naast ons slapen. Normaal houd ik niet van badkamers delen maar op de een of andere manier heb ik hier nu totaal geen problemen mee. Dit komt mede doordat we allemaal een ander ritme hebben. Zo sta ik elke ochtend om 06.30 uur op en is de badkamer op dat tijdstip altijd vrij. Het fijne aan de combinatie van een coliving/coworking is dat je niet het huis uit hoeft om naar je werkplek te gaan. Ik loop van mijn kamer een paar meter naar de keuken tafel, klap mijn laptop open en ga aan het werk.

Huisgenoten van allerlei nationaliteiten!

Wat ik het leukst vind aan de coworking in Nicaragua zijn de mensen die er verblijven. Het is een fantastische mix van allerlei nationaliteiten en leeftijden. Van studenten tot aan freelancers tot aan zzp’ers. Er is altijd iemand om mee te kletsen of een probleem aan voor te leggen. Koken wordt in mijn beginperiode gedaan door een Amerikaans stel en een Canadese meid via een exchange program. In ruil voor gratis onderdak koken zij onze lunch en diner. Hier moet je je voor inschrijven en de kosten zijn heel laag. Ze koken meestal vega/vegan met af en toe vis. Het eten is echt heerlijk en gezond en het ideale is dat je gewoon kunt aanschuiven.

Productiever in een coworking/coliving?

Daar kan ik volmondig ‘JA’ op zeggen. Ik ben echt heel productief. Iedereen is ook aan het werk van maandag t/m vrijdag, sommigen gaan ook na het diner nog door met werken en werken ook in het weekend. Wanneer je ziet dat iedereen hard werkt, wil jij ook hard werken en niet bij het zwembad liggen luieren in de zon. Zo werkt dat voor mij in elk geval. Hetzelfde merk ik vandaag in de coworking in Mexico. Ik heb hier geen afleiding, de mensen om mij heen zijn ook aan het werk, er gaat geen telefoon, geen collega’s die mij iets willen vragen. Alleen kijk ik tegen een grijze muur aan i.p.v. een zwembad. Ik zet mijn koptelefoon op, zet Spotify aan en gaan met die banaan! Ik ga over een paar uur met een voldaan gevoel terug naar mijn hostel, wetende dat ik een goede productieve dag heb gehad vandaag en dat ik, hopelijk, morgen weer zo’n dag heb!

Malou Koopmans schreef een gastblog over onze 3-weekse reis door Nicaragua. Want ik heb natuurlijk niet alleen maar gewerkt terwijl ik in dit prachtige land was! Malou kwam mij 3 weken opzoeken vanuit Nederland en samen maakten we een prachtige reis.