Mijn eerste jaar als ondernemer en Virtueel Assistent – hoe is dat bevallen?

Mijn eerste jaar als ondernemer en Virtueel Assistent – hoe is dat bevallen?

Op 1 juli 2017 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel in Enschede. Het is officieel, ik ben ondernemer! Maar wat houdt dat precies in? Wat heb ik het afgelopen jaar allemaal gedaan? Hoe heb ik mijn eerste jaar als ondernemer ervaren? Wat zal ik niet meer doen en wat moet ik veel meer doen? En wat staat er de rest van het jaar in de planning?

Een jaar zelfstandig ondernemer – hoe is dat bevallen? 

Nou, dat is heel makkelijk: ontzettend goed! Het brengt mij de vrijheid waar ik zo naar verlang en die ik nodig heb. De vrijheid om met fijne mensen te werken, de vrijheid om te doen wat ik wil en leuk vind en waar ik goed in ben. Natuurlijk is het eerste jaar met vallen en opstaan verlopen. Zo had ik de eerste zes maanden één klant. Da’s niet zo veel natuurlijk en had ik vaak mijn spaargeld nodig om rond te kunnen komen. Daar komt nog bij dat dit niet alleen mijn eerste jaar als ondernemer is, maar ik vertrok ook nog eens naar het buitenland om het werken en reizen te combineren. Om te leven als ‘Digital Nomad. Twee totaal nieuwe ervaringen waar ik nog niet bekend mee was.

Voel ik mij ondernemer?

Ik ben dus een jaar bezig en nog steeds heb ik soms het idee dat ik maar wat aan het doen ben. Dat ik niet echt een ondernemer ben. Onzin natuurlijk, want dat ben ik zeker wel. Maar een jaar is natuurlijk ook niet lang en het kost tijd om wat op te bouwen. Elk kwartaal moet ik mijn belastingaangifte (hellup!) doen en mijn aangifte inkomstenbelasting (nog moeilijker!) is nou ook niet zo makkelijk meer! Verder moet ik mijn (uren) administratie bijhouden (voor mijzelf en voor mijn klanten) en wil ik mezelf blijven ontwikkelen.

Wat heb ik allemaal gedaan het afgelopen jaar?

Na mijn inschrijving bij de KvK zorgde ik ervoor dat ik z.s.m. mijn website live had. Deze heb ik zelf gemaakt en daar is behoorlijk wat tijd in gaan zitten. Twee weken na mijn inschrijving had ik mijn eerste klant. Ik werkte daarnaast ook nog 30 uur bij Thuisbezorgd.nl, dus in de avonduren besteedde ik tijd aan mijn website en werkte ik voor mijn klant. Half september 2017 vertrok ik naar Spanje om vervolgens 8,5 maanden door Centraal-Amerika te reizen. Ik begon in Spanje, maakte met de Nomad Cruise de oversteek naar Panama en reisde vervolgens door naar Costa Rica, Nicaragua en Mexico.

Op naar (nog) meer klanten!

In januari 2018 ging het snel en kreeg ik twee klanten erbij. Beiden kwamen via mijn eerste klant bij mij terecht. Ook startte ik met een tijdelijk project, ook via via. Zo kreeg mijn bedrijf meer vorm en voelde ik mij meer een ondernemer dan daarvoor. Naast mond-tot-mond reclame was ik ook zelf op zoek naar klanten. Zo reageerde ik op Facebookberichten of hoorde ik via via dat iemand een Virtueel Assistent zocht. Ondanks meerdere contactmomenten werd het uiteindelijk niks, omdat een andere VA net wat meer kennis had van bepaalde zaken. Dat kan gebeuren natuurlijk! Nu ik wat meer te besteden heb kan ik ook zelf meer investeren in cursussen en trainingen. Zoals een SEO-cursus van Flix Marketing en een Social Media Workshop van Esther Jacobs.

Waar wil ik meer van en waar wil ik minder van?

Waar ik als virtueel assistent nog meer van wil is fijne klanten om mee samen te werken, meer tijdelijke projecten en meer reizen! Dat gaat vast goed komen. De eerste week na mijn terugkomst had ik een leuk gesprek met een (toen nog potentiële) klant en nu help ik haar o.a. met haar social media en het redigeren van haar blogs. Ook heb ik nog diverse lijntjes openstaan voor andere potentieel nieuwe klanten.

Wat ik niet meer wil?

Van hot naar her reizen zoals ik aan het begin van mijn reis gedaan heb vorig jaar. Een maand hier, tien dagen daar en dan weer twee weken ergens anders. Dit kost mij veel te veel energie en ik leer de plek en de mensen ook niet goed kennen. Daarom wil ik tijdens mijn volgende reis het liefst twee tot drie maanden op een vaste plek zitten. Op die manier krijg ik rust en ritme, leer ik mijn omgeving goed kennen en gaat het aanvoelen als een ‘thuis’. Ik weet dan precies waar ik moet zijn voor lekker eten, waar ik gezellig een drankje kan doen en andere ‘digital nomads’ kan ontmoeten. Waar ik moet zijn voor boodschappen en ga zo maar door.

Note to self: sportschoenen mee voor de volgende reis!

Afgelopen reis heb ik geen sportschoenen meegenomen. Stom! Want als VA heb ik een zittend bestaan. Gelukkig had ik in Mexico soms dagen waarbij ik wel 8 kilometer op een dag liep, maar echt actief sporten deed ik niet. Dat gaat niet meer gebeuren de volgende keer, want ik wil wel graag fit blijven en aan mijn conditie blijven werken.

Wat staat er de rest van het jaar in de planning? 

Sinds 25 mei ben ik weer terug van mijn reis. Omdat ik geen eigen woning heb, zit ik wisselend bij mijn ouders in Oldenzaal of ga ik house sitten voor vriendinnen (update 8 december 2021: ik heb nu een huurwoning in Oldenzaal en een lieve kat!). Zo heb ik anderhalve week in Den Haag gezeten, ga ik begin juli twee weken naar Deventer en eind juli twee weken naar Amsterdam. Heerlijk vind ik dat, die afwisseling. Ook maak ik afspraken met vriendinnen om bij te kletsen en volg ik diverse workshops/cursussen. Omdat ik mijn leven wel echt heel fijn vind zo, vlieg ik op 10 september naar Singapore en vervolgens naar Bali. Dan zal ik vanaf daar wonen en werken. Want waarom zou ik in Nederland blijven wanneer ik mijn werk vanaf overal ter wereld kan uitvoeren? Ik kijk echt ontzettend uit naar mijn aanstaande vertrek!

Wil je mij blijven volgen tijdens mijn reizen en werk als Virtueel Assistent? Dat kan via Instagram via travelmarijn voor mooie reisfoto’s en via marijndriesen voor allerlei werkgerelateerde posts!

Zoek je Online Support bij jouw online marketing of iemand voor jouw e-mailmarketing? Neem dan contact met mij op of plan een gratis focusgesprek van 60 minuten in.

1 Reactie
  • Sanne de Beer
    Geplaatst op 11:06h, 01 juli Beantwoorden

    Ik ben trots op je Marijn! Na een lange zoektocht en door hard werken heb je de manier van leven en werken gevonden die bij je past.
    Liefs Sanne

Geef een reactie