Terugblik 2018: reizen, twijfels, beslissingen en een beroving!

Nusa Penida

Terugblik 2018: reizen, twijfels, beslissingen en een beroving!

Terugblik op het jaar 2018

Zomer 2018. Ik ben net terug van 8,5 maanden werken en reizen door Midden-Amerika en het ticket voor mijn volgende reis is al geboekt. Vertrekdatum 10 september. De maanden in Nederland ben ik heel erg bezig met mijn reis, ik kan niet wachten om weer te gaan! Toch knaagt er ook ‘iets’. Of ik wel op de goede weg ben met mijn bedrijf als virtueel assistent. Haal ik daar uit wat ik eruit wil halen? Ben ik wel goed in wat ik aanbied? Ben ik een expert? Wil ik iets heel anders?

Op reis door Indonesië

Ik negeer het gevoel en mijn vertrekdatum komt sneller en sneller dichterbij! Ik vlieg van Amsterdam naar Singapore waar ik twee dagen deze fantastische stad ontdek. Vervolgens vlieg ik door naar Denpasar op Bali waar ik drie nachten bij Janneke Dijkhuis overnacht. Vervolgens gaan we samen twee weken op reis. Naar eilandengroep Karimunjawa voor de kust van Semarang (Java) en we zitten een week op Kalimantan.

Twee geweldig mooie bestemmingen en vergeet mijn twijfels. Ik MOET gewoon op reis! Nieuwe dingen ontdekken en doen, nieuwe mensen leren kennen, lekker eten en genieten van heerlijke tropische temperaturen.

Bali is geen Mexico

Na de reis ga ik op 29 september naar Sanur op Bali waar ik in elk geval twee maanden een eigen appartement heb. Ik merk al snel dat ik Sanur ga vergelijken met Playa del Carmen in Mexico, waar ik in 2018 vijf maanden heb gezeten. Constant mensen om me heen, leuke feestjes, altijd iemand met wie ik kan lunchen of naar het strand kan gaan. Een vriendin uit IJsland waar ik mee samenwoonde. In Sanur vind ik dat allemaal niet, ondanks dat ik Janneke regelmatig zie en ik goed contact heb met mijn Australische overbuurvrouw. Hele dagen werk ik vanuit mijn slaapkamer waar een bureau staat. De woonkamer is geen optie omdat de buurman de hele dag harde jazzmuziek op heeft staan (iets met hardhorendheid) en ik me dan niet kan concentreren.

Beslissingen nemen

De dagen duren lang waarop ik soms niemand zie en ik ga me echt alleen voelen. Terwijl ik supergoed alleen kan zijn! Zal het te maken hebben met dat ik al niet helemaal lekker in mijn vel zit? Dat ik heel erg zoekende ben? Op de fiets naar de wasserette stromen de tranen over mijn wangen: ik wil hier niet zijn! Ik voel me rot, ik mis mensen om mij heen en ik weet eigenlijk niet wat ik wil. Met kerst naar huis, daar zat ik al aan te denken, dus ik ga het internet op om te zoeken naar tickets terug. Half oktober, net iets langer dan een maand na mijn vertrek uit Nederland, boek ik mijn ticket terug voor 6 december. Dan heb ik nog wel genoeg tijd op Bali om te zien wat ik wilde zien (want he, ik mag dan wel niet lekker in mijn vel zitten, er gaat nog steeds niks boven reizen!).

Road trip en aan de slag met een business coach!

Ineens lijkt het wel alsof ik tijd te kort kom! Ik wil nog zoveel zien namelijk en dat lukt gelukkig ook. Een aantal meiden uit Nederland zijn nu op Bali waardoor we een leuk groepje vormen om o.a. een weekend road trip te maken naar het oosten van Bali. Naarmate de tijd verstrijkt merk ik dat ik ook beter in mijn vel zit. Dit komt omdat ik stappen heb ondernomen! Niet alleen door te beslissen naar Nederland terug te gaan, maar ook omdat ik een business coach in handen heb genomen. Lucia de Boer heb ik in september 2017 ontmoet toen we beiden op de Nomad Cruise van Spanje naar Panama zaten.

Alleen al de beslissing om een coaching traject in te gaan geeft mij zoveel rust ineens! Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan. Om iemand te hebben die met een frisse blik naar mijn onderneming kijkt, mij adviseert en op weg helpt om mezelf te ontwikkelen en te laten groeien. Terug naar Nederland en het coaching traject zijn echt mijn beste beslissingen van 2018 geweest.

Beroofd op Bali

De laatste weken op Bali verlopen niet helemaal zoals verwacht. Op een woensdagmiddag nadat ik bij een coworking heb gezeten, fiets ik naar huis terug en word ik door een scooterrijder beroofd van mijn daypack met daarin mijn laptop en al mijn accessoires. Mijn gloednieuwe MacBook Pro, gekocht twee dagen voordat ik naar Singapore vloog, zomaar ineens weg! Overstuur klop ik bij Janneke aan, vergrendel ik mijn laptop vanaf mijn telefoon (lange leve Apple!) en gaan we naar de politie om aangifte te doen. In de avond licht ik mijn klanten in, wijzig ik al mijn wachtwoorden en vervroeg ik mijn ticket met een week. Terugkomst in Nederland wordt nu 28 november in plaats van 7 december.

Niet het einde waar ik op gehoopt had uiteraard, maar ik kan er niks aan veranderen. Mijn klanten tonen begrip, ik bel met mijn verzekeringen en probeer het zoveel mogelijk los te laten. Eenmaal terug in Nederland krijg ik het goede nieuws dat mijn laptop verzekering een nieuwe laptop vergoed! Nog nooit ben ik zo blij en opgelucht geweest. Precies drie maanden nadat ik mijn vorige laptop kocht, mag ik bij Amac mijn nieuwe laptop op komen halen en ben ik datzelfde weekend weer helemaal up & running! Ook worden mijn andere accessoires en spullen vergoed door mijn reisverzekering.

Januari 2019

Terug naar het heden, naar januari 2019. Ik ben alweer twee maanden terug in Nederland en heb geen moment spijt gehad. Ja, de tropische temperaturen mis ik echt wel! Maar het voelt ook goed om nu hier te zijn. Ik schrijf deze blog terwijl ik in een heel fijn huis in Heemstede zit waar ik drie weken op twee super lieve katten mag passen. Mijn coaching traject is wat ik ervan had gehoopt, mijn klanten zijn top en ik heb twee leuke nieuwe klanten waar ik de social media voor ga doen!

2018 was echt een jaar van heel veel mooie reizen, van veel twijfels ook en goede beslissingen. Het kan niet anders dan dat 2019 ook een top jaar gaat worden!